languages fr nl en

homepage  |  editie 2010  |  archieven  |  tools  |  contact

De Europese Week van de Lokale Democratie is een jaarlijks Europees evenement dat berust op acties die gericht zijn tot de bevolking en gelijktijdig georganiseerd worden door de lokale overheden van de 47 lidstaten van de Raad van Europa. Voor 2010 maakt de Brusselse operatie deel uit van het netwerk 12 sterren, dat bestaat uit de sterkst geëngageerde partners!

Lokale acties in heel Europa onder een gemeenschappelijke noemer bevorderen het idee dat de lokale democratie en het streven naar nabijheid, participatie en goed bestuur waarden zijn die alle Europeanen hoog in het vaandel dragen.

Het doel van de Week van de Lokale Democratie is de burgers meer inzicht te verschaffen in hun lokale overheden en hen te stimuleren om eraan deel te nemen.

De Week van de Lokale Democratie draait rond de openstelling van het Europees Handvest van de Lokale Autonomie voor ondertekening op 15 oktober. Er worden heel wat activiteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen: infosessies, opendeurdagen, debatten en ontmoetingen, ludieke activiteiten,...

Van 15 tot 22 oktober 2010

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben de Brusselse gemeenten en OCMW's een zeventigtal acties op touw gezet in 2008 en 2009, waardoor de Brusselse operatie tweemaal op rij uitgeroepen werd tot modelproject voor de 47 lidstaten van de Raad van Europa.

En in 2010 heeft het feit dat lokaal bestuur tevens één van de prioriteiten is van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie ertoe geleid dat de operatie in het Brussels Gewest het label Belgisch voorzitterschap kreeg.

Met de steun van het Gewest en hun Vereniging hebben gemeenten en OCMW's een uitzonderlijk programma voorbereid met een tachtigtal acties voor de editie 2010. Dit jaar zijn er ook twee gemeenschappelijke evenementen voor alle deelnemers: het colloquium "duurzame stad en goed bestuur" en de academische zitting waarop het startschot gegeven wordt van de Europese week in Sint-Lambrechts-Woluwe op 15 oktober en een forum "Cities and Regions, partners for good governance" om na te denken over een Europees netwerk voor de uitwisseling van goede praktijkvoorbeelden in Etterbeek op 21 oktober.

Meer info ?

Hier vindt u de presentatie van de editie 2010 (PDF)

Bekijk de video van de editie 2008: